Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Federalno tužilaštvo
Federacije Bosne i Hercegovine

Odražno XII stručno savjetovanje tužilaca u Bosni i Hercegovini

Sarajevo, 11. oktobar 2019. godine- Udruženje tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine u saradnji sa Centrom za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH i Republike Srpske, te uz podršku Misije OSCE u BiH, UNICEF-a, Međunarodnog foruma solidarnosti „EMMAUS“, Centra za istraživanje kriminaliteta (CPRC), Atlantskom inicijativom u BiH, IOM-om, AIRE, LUCID Linxom i drugim partnerima, u Neumu je održalo XII Stručno savjetovanje tužilaca u BiH.

Tokom svečane ceremonije otvaranja Savjetovanja, učesnicima se obratio v.d. glavnog federalnog tužioca Tihomir Jurko istaknuvši da je Federalno tužiteljstvo FBIH kroz članstvo i aktivnu ulogu federalnih tužitelja u Udruzi, doprinijelo da ovaj događaj bude jedan od prioriteta u kalendaru stručne obuke većine tužitelja u Bosni i Hercegovini, te da zaslugom Federalnog tužilaštva FBIH ovom događaju danas prisustvuju ne samo tužitelji iz Federacije BIH, nego  iz Tužiteljstva BiH, tužitelji iz tužiteljstava Republike Srpske i Brčko Distrikta, kao i tužitelji iz regiona.

 

Takođe je istakao da posao tužioca ne uključuje samo obavljanje tužiteljske funkcije, nego i ostale poslove relevantne za poslovanje tužiteljstva, te da će tužitelj stalno održavati  i unapređivati svoje znanje, vještinu i lične kvalitete, u cilju adekvatnog obavljanja tužiteljske funkcije.

Ovogodišnjem Savjetovanju prisustvovali su mnogobrojni članovi i predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BIH, što je bila i dobra  prilika za vraćanje dijaloga između struke i VSTV BIH, kao i prilika za raspravu o brojnim važnim pitanjima u pravosudnoj zajednici.

Osim predstavnika VSTV BIH, učešće na Savjetovanju uzeli su i predstavnici pravosudne zajednice iz regiona. Razgovaralo se o bilateralnoj saradnji u interesu struke i jačanja profesionalnog integriteta, te razmjene iskustava u vezi metodologijom suzbijanja svih oblika kriminaliteta. Ovo ujedno predstavlja važan korak za unapređenje odnosa i razvijanju saradnje među pravosudnim zajednicama cijelog regiona.

Savjetovanje se ove godine odvijalo sinhronizovano u nekoliko panela. Fokus je stavljen na korupciju, privredni i organizovani kriminal, ratni zločini, trgovinu ljudima, nasilju nad ženama i djecom u digitalnom okruženju, maloljetnicima u krivičnom postupku, te modalitetima i prevenciji zloupotrebe migracije i azila.

Ove godine prisustvovalo je preko 200 tužilaca iz cijele Bosne i Hercegovine i regiona, predstavnika strukovnih udruženja u pravosuđu, međunarodne zajednice, nevladinih organizacija, policijskih tijela, te akademske zajednice u BIH.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh